سوالاتی درباره زبان و مدرک زبان :

۱ ) زبان آلمانی هیچی بلد نیستم ، شانسی برای پیدا کردن کار دارم؟

۲ ) با آیلتس ۶ می توانم اقدام کنم؟

۳ ) مدرک زبان انگلیسی هم ندارم ، زبان آلمانی بخونم امتحان بدم یا زبان انگلیسی؟

راستش توضیح این موارد کمی برام سخته ، ولی سعی می کنم روال را برایتان توضیح بدم.

اول جواب مستقیم ، شما احتیاج به هیچ مدرک زبانی ندارید، اما باید زبان بلد باشید که بتوانید در مصاحبه هایتان موفق باشید.

اما اجازه بدید بیشتر درباره روال گرفتن نیروی کار خارجی در آلمان باهم صحبت کنیم ، که شاید دید بهتری نسبت به موضوع داشته باشید.

شرکت هایی که اقدام به استخدام نیروی کار خارجی می کنند به دو گروه تقسیم می شوند، (در مورد پزشکان بعدا مطلب مینویسم ).

شرایط مهاجرت

۱ – شرکت های بزرگ و اینترنشنال:

فرض کنید که شما مدیر عامل شرکت بوش هستید و سیاست های استخدامی شرکت را شما برنامه ریزی می کنید.

خب ، از آنجایی که در آلمان هستید و مدیر عامل شرکت تراز اولی مثل بوش هستید، پس انتظار داریم که شما هر ماه یک نگاهی به اطلاعات آماری و گزارش عملکردی نیروی انسانی خودتان بیاندازید. طبق گزارشات ماهانه که به شما می دهند ، از ده نفر کارمند نمونه هر ماه که اعلام می شود ، هشت نفر نیروی کار خارجی هستند ، برای شما سوال پیش می آید که چرا؟

گروه تحقیق پس از بررسی دقیق به این نتیجه می رسد که انگیزه بسیار زیاد نیروی کار خارجی باعث شده این مهندسان تلاش و کوشش چندین برابر در رسیدن به موفقیت داشته باشند. بله ، همان مهندس کامپیوتر هندی که در انگیزه نامه خود نوشته بود یکی از آرزوهایش کار کردن در شرکت بوش است ، پس از استخدام ، این انگیزه و روحیه باعث شده است که این مهندس پیشرفت شغلی چشمگیری داشته باشد.

خب، جناب آقای مدیر عامل، سیاست استخدامی شما فقط استخدام مهندس آلمانی است؟ بین یک مهندس آلمانی با حقوق سالیانه بالای پنجاه هزار یورو و یک مهندس هندی باانگیزه بسیار بالا و حقوق سالیانه چهل هزار یورو ، کدام را انتخاب می کنید؟اگر نسبت به پیشرفت شرکت خودتان در این دنیای رقابتی حساس باشید ، کدام را انتخاب می کنید؟

آلمان

البته که قوانین آلمان به شما اجازه نمی دهد که تمامی نیروی کار خود را خارج از مرز آلمان تامین کنید و حد و مرز سالیانه برای جذب نیروی کار خارجی برای این شرکت های اینترنشنال وجود دارد ولی این شرکت های بزرگ بسیار علاقه مند به جذب نیروی کار فعال و با انگیزه هستند، چون موفقیت شرکتشان در گرو این نیروهای کار مشتاق است.

بهتر است روی این موضوع تاکید کنم ، چیزی که باعث انتخاب و استخدام شما می شود، مدرک زبان شما نیست، مدرک زبان برای کارفرمای آلمانی ارزشی ندارد، بلکه احتیاج بازار کار آلمان به یک نیروی متخصص و باانگیزه است که بتواند در محیط کار به زبان انگلیسی و یا آلمانی صحبت کند.

طبق دعوتنامه های کاری که تا الان داده شده و دوستان من با این دعوتنامه ها و قراردادها ویزای کاری را دریافت کردند ، در هیچ کدام مدرک زبان قید نشده بود و جالب است بدانید که هزینه یادگیری زبان آلمانی این افراد پس از ورود به کشور آلمان، در برخی موارد توسط شرکت تامین شده است.

۲- شرکت های کوچک تر و شهرهای کم جمعیت تر:

فرض کنید مدیر عامل یک شرکت تازه تاسیس ، در یک شهر کم جمعیت هستید و احتیاج به مهندس برق دارید که به نیروگاههای بادی آشنایی داشته، به مباحث DFIG تسلط داشته و به شبیه سازی توسط Digsilnet و Matlab  مسلط باشد.

خب، شما آگهی استخدام خود را به زبان آلمانی منتشر کنید. به نظر شما در کشوری که نرخ بیکاری کمتر از ۷ درصد است و در بعضی شهرهای پرجمعیت کمتر از ۴ درصد، آیا مهندس آلمانی که در شهر مونیخ متولد شده و در این شهر تحصیل کرده، هم اکنون که شما نیاز به نیروی کار دارید، بیکار است؟

ویا اگر هنوز مشغول به کار نیست، علاقه ای وجود دارد که در شرکت شما مشغول به کار شود؟ ایشان در شهری مثل مونیخ نهایتا سه الی چهارماه بیکار خواهد ماند و پس از آن می تواند شغل با درآمد بالاتر پیدا کند، پس هیچ علاقه ای وجود ندارد به یک شهر کوچک با حقوق و درآمد پایین تر و شرایط کاری سخت تر نقل مکان کند. حالا تکلیف شما به عنوان مدیر عامل این شرکت چه می شود؟

شما چندبار آگهی استخدام به زبان آلمانی منتشر کردید اما آن نیروی متخصص که منتظرش بودید را نیافتید، پس به فکر جذب نیروی کار خارجی می افتید و مسلما رزومه هایی که دریافت خواهید کرد بیشتر با نیاز شما همخوانی دارد و از همه مهمتر انگیزه است که با رصد انگیزه نامه ها و نامه های پوششی ، می توانید نیروی کار بسیار علاقه مند، فعال و سخت کوش را استخدام نمایید.

سفارت آلمان

نتیجه:

با ذکر همه این توضیحات ، می خواستم این موضوع برای شما روشن شود که مهارت به یکی از زبان های انگلیسی و یا آلمانی بسیار مهم است.

اما داشتن مدرک زبان مهم نیست و اصلا جای نگرانی ندارد و تاکنون از شش نفری که موفق به دریافت ویزای کار شدند، چهار نفر فقط زبان انگلیسی بلد بودند و مدرک هم نداشتند، یک نفر دیگر زبان آلمانی را قبل از رفتن تا سطح A2 یاد گرفت ( در خصوص یادگیری زبان آلمانی و این که چگونه برای ثبت نام در موسسه گوته کمتر منتظر نمانید و آلمانی را سریعتر یاد بگیرید و به سطح مناسب برسانید) و یکی دیگر امتحان B1 گوته را با موفقیت پشت سر گذاشته بود، البته ایشان هدفشان تحصیل در آلمان بود، اما از آنجایی که شانس دریافت ویزای تحصیلی با افزایش سن کاهش می یابد، پس از آنکه مدرک B1 را گرفت ، ویزای تحصیلیش ریجکت شد، و درنتیجه اقدام به گرفتن دعوتنامه کاری و ویزای کار کرد.